Planering av

När du planerar att bygga om eller renovera ditt kök är det viktigt att göra en behovsplanering. Skriv en lista vad du har för önskemål till ditt nya kök, utgå ifrån det kök du har för att se planlösning och de ytor du har att arbeta med. Det finns många olika utföranden på kök, så beställ kataloger ifrån olika leverantörer för att försäkra dig om att du får ett kök i rätt stil och till rätt pris.
Gör en ritning av köket där du har exakta mått för längd, bredd samt takhöjd. Rita in och mät var avlopp, element och fläktkanal sitter. Bestäm vilken form köket ska ha; rakt, U-form, vinkelkök, parallelkök, köksö eller barkök. Vad vill du ha för vitvaror? Det finns en mängd med olika typer av design och funktioner på kyl, frys, spis, ugn, fläkt och diskmaskiner. Välj det som uppfyller dina önskemål och behov.

Tänk på att skapa arbets och avställningsytor i ditt kök. Många väljer bänkskivor i andra material än rostfritt stål, det finns t.ex trälaminat, massivt trä och natursten. Dessa material kan kosta en del, men det ger en helt annan känsla än det kalla stålet. Skåp och skåpsluckor finns i flera olika former och färger, ett tips är att låta skåpen gå ända upp till taket, de rymmer mer och blir mer lättstädat.

Det är viktigt att ha en bra belysning i köket, en bra idé är att ha infällda spots under köksskåpen. Dimmer passar även bra i köket för att kunna skapa en skön stämningsbelysning.
Arbetshöjden i ett kök brukar vara ca 90cm, och höjden mellan arbetsbänk och köksskåp brukar vanligtvis vara runt 50cm. Kom ihåg att planera lådor och luckor så att de kan öppnas helt utan att slå emot någon vägg, handtag eller fönsterbänk.
Elsäkerhet i KökI kök krävs jordade uttag. Till skillnad från i badrummet, är det här tillåtet även med 230V uttag utan jordfelsbrytare. Det är dock lämpligt att installera jordfelsbrytare som extra skydd.
Har du en äldre bostad med ojordade uttag i kök bör du låta en elinstallatör montera in jordade uttag. En vanlig brandorsak i hemmen är kastruller som kokar torrt.
Det kan du undvika genom att låta installera en timer på spisen. Komplettera med en brandvarnare, så ökar du säkerheten ytterligare.

Få Snabboffert!

Föredrar du att ringa?
TLF: ​040-606 08 81

Få Gratis Offert Direkt

Ring oss nå